Над две трети от нелегалните имигранти в Италия са от Балканите
Над две трети от нелегалните имигранти в Италия са от Балканите / netinfo

Близо 70 на сто от нелегалните имигранти на Апенините идват от балканските страни. Това твърди доклад на италианското вътрешно министерство, представен в долната Камара на парламента.

Според него, въпреки че чужденците представляват само 4 на сто от населението в Италия, те са били автори на 36 на сто от престъпленията през първите девет месеца на 2006 година.

По данни на вътрешното министерство на Италия през декември 2006 г. в италианските затвори е имало над 31 хиляди чужденци. 88 от тях са българи. Най-многобройни сред обитателите на затворите са обаче албанците – 1800 души. Следват ги гражданите на Сърбия – 446, на Хърватия – 128, на Босна – 100, на Молдова – 200, на Македония - 83.

Изследване на националната прокуратура „Антимафия“ за присъствието на организираната престъпност в Италия твърди, че днес руската мафия инвестира предимно в сферата на недвижимото имущество, както и в тази на финансите и бизнеса в Ломбардия (където е Милано) и Лигурия (където е Генуа).

Под неин прицел са и секторът на туризма и на вноса и износа по адриатическото крайбрежие. Китайската мафия е активна най-вече в трафика на нелегални имигранти, в хазарта и изнудванията. Албанската, румънската и молдовската мафия са силни в трафика на проститутки, в обирите и във фалшифицирането на кредитни карти.