/ БГНЕС
Общо 635 журналисти от 34 страни са получили акредитации, за да отразяват предсрочните президентски и парламентарни избори в Турция, предаде Анадолската агенция.

Шестима кандидат-президенти и осем партии ще се борят за гласовете на избирателите на вота в Турция в неделя. Това е първият вот след референдума през миналата година, когато турските граждани одобриха предложените промени в Конституцията. Гласуването трябваше да се проведе през ноември догодина, но държавният глава реши да изтегли изборите по-рано.
 
Нападение срещу управляващите в Турция, трима убити и осем ранени

Главната дирекция по пресата, излъчването и информацията на Турция е издала акредитациите за чуждестранните журналисти. Дирекцията съобщи, че за журналистите ще бъдат създадени всички необходими условия за отразяване на гласуването.

За представителите на медиите са създадени пресцентрове в Анкара, Истанбул и Диарбекир. В пресцентровете има монитори, по които ще се излъчват данните на Висшата избирателна комисия на Турция и на държавната Анадолска агенция.

Общо 415 наблюдатели от осем международни организации са пристигнали в Турция, за да следят изборите в страната. Най-много са наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) - 234, информира Анадолската агенция.

Реджеп Тайп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието управляват Турция вече 16 години. Очакванията са той да спечели нов мандат като президент. Сред опонентите на Ердоган с най-големи шансове са представителят на най-голямата опозиционна партия Мухарем Индже и националистката Мерал Акшенер.
БТА