Над 20 милиона души във Великобритания са получили доза от ваксината срещу коронавируса
Над 20 милиона души във Великобритания са получили доза от ваксината срещу коронавируса / iStock/Getty Images
Над 20 милиона души във Великобритания вече са получили първата си ваксина срещу COVID-19. Данните, публикувани днес и цитирани от Ройтерс и АФП, сочат още по-голям напредък по най-бързата ваксинационната програма в Европа.Премиерът Борис Джонсън определи това като "огромно национално постижение" и поздрави здравните работници, доброволците и въоръжените сили. Джонсън призова всички да се ваксинират, когато им дойде реда.

Великобритания е с най-високия брой жертви на вируса в Европа - 122 849 към момента, и понася най-тежкия икономически удар сред големите богати държави.

Темпът на ваксиниране на населението обаче подобри перспективата за постепенно премахване на настоящите карантинни ограничения до края на юни.

Официалните данни показват, че общо 20,09 милиона души във Великобритания са получили първата си доза ваксина срещу Ковид-19, а близо 800 000 - и втората.

Страната отчете днес още 6035 заразени за изминалите 24 часа и още 144 смъртни случая в рамките на 28 дни след положителен тест.

Най-новите данни означават, че случаите през последните седем дни са намалели с 21,2 на сто в сравнение с предходния седемдневен период от 15 до 21 февруари, а починалите са с 33,5 на сто по-малко.

Английските здравни власти съобщиха днес за шест случая на варианта, идентифициран най-напред в бразилския град Манаус, които са открити за първи път във Великобритания. Три от тях са в Англия и три в Шотландия.

Източник: БТА