Над 150 000 подписа за запазване на трудовите ограничения за българи на Острова
Над 150 000 подписа за запазване на трудовите ограничения за българи на Острова / снимка: БГНЕС

Над 150 000 души са подписали петицията, инициирана от британския вестник "Дейли експрес", която призовава премиера Дейвид Камерън да запази трудовите ограничения за румънци и българи и след 1 януари 2014 г., съобщава Медиафакс. Според изданието петицията ще бъде изпратена на Даунинг стрийт тази седмица, предаде БТА.

Очаква се британският премиер Дейвид Камерън да обяви тази седмица нови предложения за обезкуражаване на имигрантите, с които цели да направи по-труден достъпът на новодошлите до социални помощи.

Парламентаристите, които подкрепят вземането на мерки срещу Румъния и България, приветстваха тази инициатива, но смятат, че тя не е достатъчна, посочва британският вестник. Консерваторът Питър Боун смята, че ограниченията трябва да останат в сила.

"Напълно правилно е да направиш достъпа до социални придобивки по-труден за новите имигранти, защото една от причините, поради които хората прекосяват Западна Европа, за да стигнат тук, е това, че нашите помощи са по-щедри, отколкото в други страни", твърди той.

"Все пак това не решава фундаменталния проблем, който е в това, че когато отворим вратата за Румъния и България, ще дойдат хиляди и хиляди. Трябва да ги спрем, защото броят им ще бъде толкова голям, че нашите усилия за намаляване на имиграцията ще бъдат съсипани. Най-лесното нещо е да запазим трудовите ограничения за още пет години и да не правим каквото ни казва ЕС", посочва парламентаристът консерватор.

Според вчерашния брой на вестник "Сънди таймс" премиерът Дейвид Камерън се кани да предизвика Брюксел, като удължи драстично срока, в който новодошлите трябва да са пребивавали в Обединеното кралство, преди да имат право на социални придобивки. Единият вариант, който се обмисля сериозно, е имигрантите първо да докажат, че постоянно пребивават от една година във Великобритания - тоест четири пъти повече от досегашния задължителен срок - и тогава да добият право за социални облаги, пише неделният вестник.

"Сънди таймс" предрича, че подобен ход на британските власти би довел до остра съдебна битка с Европейската комисия, която забранява страните членки да дискриминират своите граждани и гражданите от съюзните страни в правото им на социални придобивки.