/ iStock/Getty Images
Над 100 души вече са починали от новия коронавирус във Великобритания, предаде Франс прес, като се позова на здравните власти.

Те съобщиха за 33 смъртни случая днес - 32 в Англия и един в Шотландия. С това общият брой на починалите от вируса в страната вече е 104 - ръст от близо 50 процента за един ден.

Броят на хората, дали положителен тест за коронавирус във Великобритания, е достигнал 2626, съобщи по-рано днес министерството на здравеопазването, цитирано от Ройтерс.
Това е е увеличение с 676, или 35 процента, спрямо вчера.

Британският премиер Борис Джонсън обяви днес, че от петък за неопределено време се затварят всички училища, за да се спре разпространението на коронавируса. "Целта е да се забави разпространението на вируса", каза пред журналисти Джонсън.

Училищата ще трябва да осигурят условия за обучение на децата в уязвимо положение и деца на "ключови работници" като тези в здравеопазването, полицията и социалните служби, грижещи се за възрастни хора.

Джонсън каза, че правителствените мерки "вече забавят" разпространението на болестта. "Ние обаче няма да се поколебаем да отидем по-далеч и да действаме по-бързо в предстоящите дни.

Путин: Ситуацията с разпространението на коронавируса в Русия е под контрол

По-рано Шотландия също обяви, че от петък затваря всички училища. Премиерката на британската автономна провинция Никола Стърджън предупреди, че те вероятно няма да отворят преди края на учебната година.

В писмо до правителството в Лондон шотландското правителство съобщи, че замразява работата по подготвянето на референдума за независимост тази година заради коронавируса.

Уелс също каза, че може да затвори всички училища в петък.

Разрастващата се епидемия даде отражение и върху работата на парламента. Днес, сряда - традиционния ден, в който премиерът отговаря на въпроси на депутати и в залата кипят страсти - този път бе необичайно спокойно. Депутатите бяха насядали на разстояние 1-2 м един от друг, право да задават въпроси имаха само предварително записалите се, а и присъстващите бяха доста по-малко от друг път.

Британското правителство предупреди днес всички британски туристи в Испания да напуснат страната, след като правителството в Мадрид обяви, че започва поетапно затваряне на всички хотели с цел да попречи на разпространението на коронавируса. Говорител на британското външно министерство посъветва пристигналите в Испания британци да се свържат със своите туроператори или авиокомпании, за да уредят връщането си в родината преди вторник.