/ iStock/Getty Images
На фона на нов взрив на епидемията, британското правителство задейства днес в Англия и Уелс приложението си за проследяване на случаите на новия коронавирус - четири месеца по-късно от първоначално планираното, предаде Франс прес.

"С повишаване на равнището на заразяване трябва да използваме всички налични средства да предотвратим предаването" на вируса, заяви здравният министър Мат Ханкок и призова британците да свалят масово това "просто приложение с гарантирана сигурност, за да предпазят себе си и близките си".

След като се опита да създаде собствено приложение на национално равнище, поверявайки разработването му на Националната здравна служба, в средата на юни Обединеното кралство се отказа от централизирания вариант, сметнат за неефикасен, в полза на децентрализиран модел, предпочитан от Гугъл и Епъл.

Новата версия, базирана на технологията Блутут, ще предупреждава потребителите, ако са прекарали 15 или повече минути на разстояние под 2 метра от друг потребител, дал положителен тест за коронавирус. Благодарение на четеца на QR кодове приложението дава възможност също на клиентите да предоставят по-лесно координатите си на пъбове и ресторанти, каквото е законовото изискване.

Приложението е на няколко езика и може да се ползва от потребители на възраст над 16 години. Днес то влиза в сила само в Англия и Уелс, тъй като Северна Ирландия и Шотландия вече прилагат собствена система, която функционира съответно от края на юли и началото на септември.

Вчера британските здравни власти съобщиха за 6178 нови заразени за денонощие - рекорден брой, какъвто не е имало от 1 май насам.
БТА