Президентите на Русия и Македония Владимир Путин и Георге Иванов при посещението на македонския президент в Москва.
Президентите на Русия и Македония Владимир Путин и Георге Иванов при посещението на македонския президент в Москва. / БГНЕС
Раздухваният в България скандал във връзка с историята на произхода на славянската писменост е изкуствен, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Тя каза това в отговор на въпрос на ТАСС за надигналата се в български медии вълна от критики, предизвикани от неправилно изтълкуваните според нея изказвания на президентите на Русия и Македония Владимир Путин и Георге Иванов, при посещението на македонския президент в Москва.

Провокация ли е изказването на Путин за славянската писменост? (ВИДЕО)

"Убедени сме, че такъв светъл празник като Денят на славянската писменост 24 май трябва да помага за сближаването на нашите народи, които почитат Кирил и Методий, и със сигурност не трябва да става причина за раздори и конфликти, да не бъде повод за изкуствено нагнетявани страсти", подчерта говорителката.

"Това е изкуствено раздухван скандал, който при "правилна" обработка е напълно способен да внесе някакви елементи на напрежение в руско-българските отношения, до което, надявам се, няма да се стигне. Разбира се, това едва ли би било от полза за нашите две страни", добави тя.

Борисов с исторически факти припомни на руския посланик откъде тръгва кирилицата

"Тези изявления са необосновани, възможно е да не се е доразбрало за какво ставаше дума", заяви Захарова. "По време на пребиваването на президента Георге Иванов в Русия за участие в церемонията по връчване на присъдената му награда на Международния обществен Фонд за единство на православните народи бяха направени изявления по тази тема. Никой в Русия - а на мен не ми е известно какво се е говорило в други страни - не се опитва да отрича приноса на Първото българско царство в делото на създаването на славянската писменост, това би противоречало на историческите факти", увери тя.

Путин: Славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя

"В този случай става дума за македонските земи и то за македонските земи като за географско понятие", добави Захарова. "Още по времето на Римската империя регионът, където по-късно са се родили и работили светите Кирил и Методий, се е наричал Македония, затова по този въпрос всичко би трябвало да е пределно ясно и понятно", подчерта тя.

Руският посланик: 24 май е наш общ празник

"Възможно е това да е било неправилно изтълкувано, преведено или поднесено", продължи Захарова. "Нашата позиция по този въпрос беше изложена много ясно. Смятаме, че би било целесъобразно сега да се съсредоточим върху обсъждане на въпросите на двустранното сътрудничество, а не да се търсят поводи за конфронтация, още повече, където такива няма", добави Мария Захарова.
 
БТА