Бойко Борисов и руският посланик Анатолий Макаров
Бойко Борисов и руският посланик Анатолий Макаров / БГНЕС
24 май е наш общ празник. Това каза руският посланик Анатолий Макаров след разговор с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Срещата между двамата е била предварително насрочена, а не е по повод казаното от руския президент Владимир Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонска земя.

Путин: Славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя
 
Срещата между руския посланик Анатолий Макаров и премиерът Бойко Борисов е била предварително организирана още миналата седмица. Поводът за нея не е изказването на руския президент Владимир Путин. Вчера по време на посещение на македонския президент Георге Иванов в Москва, руският държавен глава каза, че славянската писменост идва в Русия от Македония.
 
"Азбуката е създадена от братята Кирил и Методий. Ние празнуваме празника и в Москва, и тук. 24 май е наш общ празник. Вчера участвах във всички ваши празнични мероприятия. Русия е била и ще бъде с България, и в този случай също. Ние празнуваме с вас", каза посланик Макаров.

Провокация ли е изказването на Путин за славянската писменост? (ВИДЕО)
 
Руският посланик посочи, че на срещата с премиера са коментирали темата за славянската азбука:
 
„Ние ще правим всичко възможно нашите отношения да бъдат по-добри и ще се стремим към това“, допълни Макаров.
 
От правителствената пресслужба съобщиха, че българският премиер и руския посланик са обсъдили развитието на двустранните отношения с акцент върху възможностите за разширяването и задълбочаването им.
 
Като области от взаимен интерес са били посочени търговско-икономическата сфера, туризмът, реализацията на енергийни проекти в България.
БТА