Славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя". Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с македонския си колега Георге Иванов, съобщава БНТ. Домакинът поздрави госта си с наградата "За единство на православната култура", която му бе връчена в Москва.

Руският президент отбеляза, че отношенията между Русия и Македония се развиват добре и в тях се забелязват позитивни тенденции в икономическата сфера. "Следим внимателно какво става във вашата страна и ви желаем вътрешнополитическата ситуация в Македония да се развива в съответствие с Конституцията и по демократичен начин", допълни Путин.

"В Русия днес е тържествен ден, Ден на славянската писменост, а тази писменост е дошла при нас от македонската земя", каза Путин.
 

Руският президент Владимир Путин и македонският му колега Георге Иванов
БГНЕС

„Кой откъде е тръгнал, за да донесе азбуката – това не е европейски подход. Европейският подход е да кажем, че благодарение на светите братя Кирил и Методий на азбуката, на тази писменост, която те са създали, близо 300 млн. души пишат, четат и в края на краищата обогатяват и европейската култура“, коментира премиерът Бойко Борисов изказването на Путин.

По повод думите на руския държавен глава българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева направи коментар в профила си в социалната мрежа Facebook. Тя напомня, че на 29-ти април 2012 г. патриархът на Москва и цяла Русия Кирил е казал на президента Росен Плевнелиев в София: "Българите пренесоха книжната грамотност в Русия".
 

"Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната култура на страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи", казва тя.