"Бих пожелал нашето министерство на външните работи да изпрати един набор от книги на руското посолство като историческа справка, за да се запознаят по-добре с българската история, но и да имат характера да напомнят на руското ръководство, че подобни изказвания не работят за добрите отношения между нашите страни", заяви пред NOVA историкът проф. Ангел Димитров, който е и първият посланик на България в Македония.
 
Изказването му бе в коментар на изказване на руският президент Владимир Путин по повод славянската писменост.
 
Путин: Славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя

"Днес в Русия е празничен ден - Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас от македонската земя", заяви вчера руският президент Владимир Путин в словото, с което приветства македонския си колега Георге Иванов.
 
"Това е казус в развитие. Това е политика, не е изпусната фраза. Началото на този казус е 18 септември м.г., когато руски депутат Пьорт Толстой с откровен цинизъм каза, че руснаците са си купили половината Черноморие и ще купят и останалата част от България", коментира журналистът Иво Инджев и попита: "Кой реагира тогава най-остро в България", но сам си отговори: "Русофилите".
 
Румен Радев: Езикът е нашата щастлива орис по рождение (ВИДЕО)

Проф. Ангел Димитров
от своя страна заяви, че "руският президент Владимир Путин винаги знае какво казва и е внимателен в говоренето си".
 
"24 май е не само най-обичания български празни, а това е първият светски празник, който обединява всички българи. За първи път е празнуван през 1852 г. в Пловдив като училищен празник. Този ден за кратко време се превръща в един от символите на желанието на българите да се развиват", добави историкът.
nova.bg