Провокация ли е изказването на Путин за славянската писменост? (ВИДЕО)

"Бих пожелал нашето министерство на външните работи да изпрати един набор от книги на руското посолство като историческа справка, за да се запознаят по-добре с българската история, но и да имат характера да напомнят на руското ръководство, че подобни изказвания не работят за добрите отношения между нашите страни", заяви пред NOVA историкът проф. Ангел Димитров, който е и първият посланик на България в Македония.
 
Изказването му бе в коментар на изказване на руският президент Владимир Путин по повод славянската писменост.
 
Путин: Славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя

"Днес в Русия е празничен ден - Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас от македонската земя", заяви вчера руският президент Владимир Путин в словото, с което приветства македонския си колега Георге Иванов.
 
"Това е казус в развитие. Това е политика, не е изпусната фраза. Началото на този казус е 18 септември м.г., когато руски депутат Пьорт Толстой с откровен цинизъм каза, че руснаците са си купили половината Черноморие и ще купят и останалата част от България", коментира журналистът Иво Инджев и попита: "Кой реагира тогава най-остро в България", но сам си отговори: "Русофилите".
 
Румен Радев: Езикът е нашата щастлива орис по рождение (ВИДЕО)

Проф. Ангел Димитров
от своя страна заяви, че "руският президент Владимир Путин винаги знае какво казва и е внимателен в говоренето си".
 
"24 май е не само най-обичания български празни, а това е първият светски празник, който обединява всички българи. За първи път е празнуван през 1852 г. в Пловдив като училищен празник. Този ден за кратко време се превръща в един от символите на желанието на българите да се развиват", добави историкът.
nova.bg