Президентът: Езикът е нашата щастлива орис по рождение
93680
Президентът: Езикът е нашата щастлива орис по рождение
  • Президентът: Езикът е нашата щастлива орис по рождение
В тежки времена езикът е червената нишка към свободата ни. Това каза президентът Румен Радев в словото си по случай 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост на общодържавното честване пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" в столицата.

"Прескачам традиционните протоколни обръщения, защото днес всички сме само българи. В йерархията на духа и културата първенци не са политиците, а рицарите на буквите. А такъв рицар може да бъде и всяко будно дете", обърна се държавният глава към публиката.
 

БГНЕС


"Всички ние имаме една Родина - България. Съдбата отвежда мнозина далеч от нея. Но винаги има една незрима родина, която всеки отнася със себе си, където и да отиде. Това е българският език. Езикът е нашата щастлива орис по рождение", каза още той и перифразира Апостола: "думите са в нас и ние сме в думите, те нас обръщат и ние тях обръщаме".
 
Празнуваме Деня на българската просвета и култура и славянската писменост (ВИДЕО)

"В трудни години езикът е червената нишка към свободата. Езикът ни вдъхновява, езикът ни утешава. Когато духът линее, езикът страда с нас. Страда от правописа ни. Осиромашава речникът му, занемарява се граматиката, като в запуснат дом в него се заселват неканени чуждици", заяви още Радев.
 
"Но езикът на Вазов и Михайловски, на Алеко и Гео Милев, на Вапцаров и Валери Петров няма да загине. Той ще надживее невежеството и експериментите на "неразумните юроди", които не умеят да боравят с думите му. Защото винаги ще има милиони хора, тук и далеч от Родината, които ще пишат и дишат с ритъма на българския стих, ще играят с думите и ще сънуват на български", обърна се президентът.
 

БГНЕС


"Светът се променя. Днес България е на пет континента, защото наши сънародници са отнесли частица от тази незрима родина, българският език, по всички краища на планетата. Този език е онази нишка, по която винаги могат да открият пътя до дома си. Думите са нашият общ капитал. Затова нека ги пазим, защото и те ни пазят. И да ги търсим, защото точната дума понякога се затрива като загубен ключ, но откриеш ли я, отваря врати", каза още в словото си българският президент.
 

БГНЕС