Борисов с исторически факти припомни на руския посланик откъде тръгва кирилицата

Премиерът Бойко Борисов и руският посланик Анатолий Макаров
Премиерът Бойко Борисов и руският посланик Анатолий Макаров / БГНЕС
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров. По време на разговора в Министерския съвет посланикът честити третия мандат на премиера и му пожела успех, съобщи пресслужбата на кабинета. Борисов и Макаров са обсъдили развитието на двустранните отношения с акцент върху възможностите за разширяването и задълбочаването им. Като области от взаимен интерес са били посочени търговско-икономическата сфера, туризмът, реализацията на енергийни проекти в България и по-конкретно - на европейския газов хъб "Балкан" и търсенето на частен инвеститор за АЕЦ "Белене", пише в съобщението.

Путин: Славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя

Премиерът Бойко Борисов и руският посланик Анатолий Макаров
БГНЕС

На срещата премиерът Борисов поставил пред посланик Макаров въпроса за изявлението на руския президент Владимир Путин относно славянската писменост, като обърнал внимание, че подобни изявления на самия 24 май, който е официален празник у нас, провокират остри реакции сред българските граждани.
 
Министър-председателят показал плакет на стара Плиска като припомнил откъде тръгват основите на християнството по славянските земи. Борисов посочил и инвестициите, които българската държава прави за реставрацията на Голямата базилика, под чиито стени Климент и Ангеларий пишат първите книги на кирилица, допълват от МС.
 
Премиерът напомнил, че създаването на кирилицата е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил.

Провокация ли е изказването на Путин за славянската писменост? (ВИДЕО)
 
По думите на Борисов това е безспорен принос на България към европейската и световна култура. Той изтъкнал, че и днес на създадената на българска земя азбука пишат десетки народи в цял свят, включително населяващи територията на Руската федерация.
 
Министър-председателят напомнил, че това е било подчертано и от Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил по време на официалното му посещение в България, който го заявил пред президента Росен Плевнелиев на 29 април 2012 г.

Руският посланик: 24 май е наш общ празник
 
Посланик Макаров посочил, че лично е присъствал на тържествата по случай 24 май като знак от страна на руската държава за признателност към делото на братята Кирил и Методий.
БТА