Еван Гершкович
Еван Гершкович / БТА
Московски съд удължи до 30 януари 2024 г. срока на задържането на репортера на в. "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, предаде Ройтерс.
Журналистът беше задържан на 29 март в Екатеринбург, като беше обвинен в шпионаж - обвинение, което самият Гершкович отрича. Той е заплашен от наказание до 20 години затвор.

В същото време в Москва започна и процесът на втора инстанция срещу правозащитника от неправителствената организация "Мемориал" Олег Орлов, който може да получи до 3 години затвор за изявления срещу войната в Украйна. 70-годишният активист е обвинен, че е протестирал срещу руската офанзива в съседната страна и е написал остра статия срещу руските власти, публикувана във френското издание "Медиапар".

Организацията "Мемориал" беше разпусната от руския съд в края на 2021 г., а през 2022 г. тя получи Нобелова награда за мир.

В същото време в Москва започна и процесът срещу Игор Гиркин, изявен националист, отправил критики срещу Кремъл и военната стратегия в украинския конфликт. Той е обвинен в екстремизъм, като може да получи до 5 години затвор.
Асен Георгиев/БТА