Мощно земетресение край индонезийския остров Суматра
Мощно земетресение край индонезийския остров Суматра / БГНЕС

Мощно земетресение с магнитуд 7,8 стана край западния бряг на индонезийския остров Суматра, съобщи Геологическата служба на САЩ, цитирана от Ройтерс.

Няма съобщения за пострадали или щети от индонезийския архипелаг Ментауай, разположен в Индийския океан на 150 км западно от остров Суматра.

По последни данни трусът, регистриран днес в 19:49 ч местно време (14:49 ч бълг. време), е бил с магнитуд 7,8 и на дълбочина 24 км под океанското дъно на около 660 км западно от Суматра.

Кои са най-силните земетресения в света?

Първоначално Геологическата служба на САЩ посочи магнитуд от 8,2, но по-късно го коригира - първо на 8,1, а после на 7,9.

Австралийската метеорологична служба също издаде предупреждение за цунами за Кокосовите острови и остров Рождество. В него не се препоръчва евакуация, но се казва, че са възможни силни и опасни течения и следва да бъдат добре обезопасени съдовете край брега и да се избягват крайбрежните райони. Добавя се, че засега не е потвърдено възникването на цунами.

Хронология на най-разрушителните земетресения по света

Индонезия пострада тежко от мощно земетресение в приблизително същия район на Индийския океан през декември 2004 г., което бе последвано от опустошително цунами, засегнало няколко страни от всички страни на океана и причинило десетки хиляди жертви. Островна Индонезия лежи върху т.нар. "Огнен пръстен на Пасифика" - сеизмично активна зона, в която се срещат и сблъскват различни тектонични плочи от земната кора и причиняват голям брой земетресения и изригвания на вулкани.

Източник: БТА