/ iStock
Международният олимпийски комитет препоръча на международните спортни федерации да забранят участието на спортисти от Русия и Беларус в състезания. 

"Олимпийското движение е единно в своята мисия за насърчаване на мира чрез спорт и обединението на света извън всички политическите спорове. Въпреки това сегашната война в Украйна поставя МОК пред дилема. Докато спортистите от Русия и Беларус, могат да продължат да участват в спортни събития, много спортисти от Украйна не могат да направят това заради нападенията на страната си", посочват от олимпийския комитет.

"С цел защита целостта на световните спортни състезания и безопасността на всички участници МОК препоръчва на Международните спортни федерации и организаторите на спортни събития да не позволяват участие на руските и беларуските спортисти и длъжностни лица в международните състезания", допълват от Лозана, където е ситуиран МОК.

От там заявяват още, че в случаите, в които не е възможно спортистите да бъдат изключени, тяхното участие в съответното събитие не трябва да бъде под името на двете държави.

"Не трябва да бъдат показвани техните национални символи, цветове на флагове и не бива да звучат химните на Русия и Беларус", се посочва в позицията на МОК.