Руският президент Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин / БГНЕС, архив
Президентът на Русия Владимир Путин бе категоричен, че властите няма да възпрепятстват спортистите, които искат да отидат на олимпиадата в Пьончан като индивидуални атлети.
 
Във вторник Международният олимпийски комитет (МОК) спря Русия от участие в олимпиадата заради системното нарушаване на антидопинговите правила. Руснаците с квоти за игрите ще мога да участват като неутрални спортисти, ако докажат, че са "чисти от допинг".

Не допуснаха Русия до Зимните олимпийски игри в Пьончан
 
"Няма да обявяваме бойкоти и каквото и да е. Говорил съм с много спортисти, които са ми обяснили, че игрите са главната им цел. Първо трябва да се запознаем с детайлите, но решението трябва да бъде взето окончателно от олимпийското движение на 12 декември", заяви той в Горки пред работници в автозавода, посочва „24 часа“.
 
"Ние също имаме вина. Направихме грешки, от които се възползваха нашите врагове. Малко подло. Става въпрос за колективна отговорност, която липсва в правото", допълни Путин.
 
"Разчита се на показанията на човек, чието психично здраве е под въпрос", допълни руският президент по отношение на главния свидетел Генадий Родченков.

Руски издания коментират: Кого всъщност наказа МОК заради допинга в руския спорт
 
"Най-важното е, че в доклада е записано, че в Русия няма държавна система за допингиране. Не разбирам защо тогава се стигна до това наказание", допълни той.
 
Путин бе категоричен, че не е давал заповед на никого, Русия да бъде първа по медали на олимпиадата в Сочи.

Путин вижда в "допинговия скандал" инструмент за геополитически натиск
 
"Постоянно слушахме, че няма как да се справим. Че няма да се получи олимпиадата. Когато показахме, че сме идеални домакини ни атакуваха по друга линия. Така всичко изглежда манипулирано и политически обосновано", каза още Путин.
24 часа