протести Германия мигранти
протести Германия мигранти / Gulliver/Getty Images
Хиляди протестиращи излязоха по улиците в Германия, за да изразят солидарност с мигрантите, опитващи да прекосяват Средиземно море, и екипажите на спасителни плавателни съдове, предаде ДПА.

Сьорен Мойе, член на екипажа на кораба "Сий уоч-3", призова германските градове да участват повече в приема на спасените в морето бежанци. "Средиземно море сега е най-опасната граница в света", каза Мойе пред множеството, събрало се в северния германски град Олденбург.

Събраха стотици хиляди евро за арестуваната германката, капитан на хуманитарния кораб

Протести на организацията "Зебрюке" ("Морски мост") имаше и в Берлин и Хамбург, където според полицията в акцията са участвали 3000 души. Общо протести е имало в стотина германски града с участието на над 30 000 души, предаде АФП, като се позова на организаторите. Според тях в Берлин са се събрали 8000 души, а в Хамбург - 4000.
 

протести Германия мигранти
Gulliver/Getty Images



Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер призова в писмо италианския си колега Матео Салвини да отвори пристанищата, предаде ДПА. В последните няколко седмици той наложи забрана на хуманитарни кораби, превозващи мигранти, да акостират на италианска територия. Въпреки министерската забрана, няколко кораба на неправителствени организации я пренебрегнаха и пуснаха котва до пристанището на остров Лампедуза.

Хуманитарен кораб с мигранти акостира на остров Лампедуза, въпреки забраната

"Не можем да не бъдем отговорни за корабите със спасени хора, които седмици наред се носят из Средиземно море, защото не могат да намерят пристанище", пише Зеехофер в писмото си и призовава за европейско решение.
 

протести Германия мигранти
Gulliver/Getty Images



"Затова Ви призовавам да преразгледате позицията си на отказ от отваряне на италианските пристанища", допълни той.

Заради общата европейска отговорност "и общите ни християнски ценности" не трябва да има никакво значение от коя организация са били спасени мигрантите в Средиземно море, откъде е екипажът и под какъв флаг плава съответният кораб, заяви германският вътрешен министър.
 
 
БТА