Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / Thinkstockphotos
Саудитска тийнейджърка, която твърди, че е избягала от домашно насилие в родината си, бе задържана в Тайланд, за да бъде екстрадирана, предаде ДПА, цитирайки представител на тайландската имиграционна служба.

Съд в столицата Банкок отхвърли жалбата на осемнадесетгодишната Рахаф Мохамед ал Кунун срещу екстрадицията, съобщи нейната адвокатка, цитирана от Франс прес. Наказателният трибунал не взе под внимание твърдението на момичето, че се чувства застрашена в Саудитска Арабия.

Саудитката пристигнала на тайландско летище Суварнабхуми късно вечерта в събота, пътувайки от Кувейт за Австралия, но била спряна от имиграционните власти, защото нямала обратен билет, данни за престоя си в Тайланд и пари, съобщи говорител на имиграционната полиция на летището. Той добави, че саудитското посолство е уведомило властите, че Ал Кунун е избягала от дома си и те са били длъжни да ѝ откажат достъп до страната.
18-годишната саудитка съобщи в Twitter, че паспортът ѝ е бил взет от представител на саудитското посолство в Банкок. Дипломатическото представителство не потвърди, но и не отрече тази информация. Ал Кунун добави, че има виза за Австралия и иска да получи убежище там.

Барикадираната в стаята си саудитка изпраща отчаяни призиви за помощ в социалните медии, отбелязва Асошиейтед прес.

"Няма да напусна хотелската си стая, докато не се срещна с представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците" (ВКБООН), казва момичето в публикуван в Twitter видеоклип.
Представителството на ВКБООН в Банкок съобщи, че се опитва да получи достъп до младата жена, за да прецени дали тя се нуждае от международна закрила, предаде Франс прес.
Ал Кунун заяви пред международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч", че се притеснява за своята сигурност, ако бъде върната в Саудитска Арабия. Според нея роднините ѝ я бият, заплашвали са да я убият и са я държали шест месеца в нейната стая, защото си отрязала косата, предаде ДПА.

Младата жена избягала от семейството си по време на посещение в Кувейт, където за разлика от Саудитска Арабия няма изискване пълнолетните жени да бъдат придружавани от мъж, за да напуснат страната.
"Саудитките, които бягат от семействата си, може да бъдат подложени на тежко насилие от роднини, лишаване от свобода и други опасности, ако бъдат върнати против волята си", заяви Майкъл Пейдж, директор на "Хюман райтс уоч" за Близкия изток. Той призова тайландските власти да не екстрадират Ал Кунун и да позволят на тийнейджърката да продължи към Австралия или да остане в Тайланд, за да получи защита като бежанка.

Тайланд не признава статута на бежанци или кандидати за убежище и обикновено третира такива хора като нелегални имигранти. Те може да бъдат арестувани и върнати в страни, където са подложени на гонения, отбелязва ДПА.
БТА