Миротворците от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) съвместно с правоохранителните органи на Казахстан поеха изцяло контрола върху летището на град Алмати. Това съобщи днес пред журналисти говорителят на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков, предаде ТАСС.

Започналите в Казахстан на 2 януари масови протести срещу поскъпването на горивата прераснаха в безредици. Президентът Касъм-Жомарт Токаев разпусна правителството и обяви извънредно положение. По негово искане ОДКС изпрати в Казахстан миротворчески сили за стабилизиране на обстановката. По данни на властите, в момента конституционният ред като цяло вече е възстановен във всички региони на страната. Най-трудно все още е положението в Алмати.

Над 75 самолета от военната авиация на Русия - повече от 70 машини Ил-76 и 5 броя Ан-124 "Руслан", денонощно прехвърлят в Казахстан подразделения от руския контингент в миротворческите сили на ОДКС. Руски самолети се използват и за прехвърлянето на контингенти от Беларус, Таджикистан, Киргизстан и Армения на казахстанска територия, уточни Конашенков.

Високо напрежение в Казахстан: Русия праща сили за опазване на мира, САЩ осъди насилието

Всички военни от руския контингент са минали специална подготовка и притежават опит от реални бойни действия. Действията на миротворците от ОДКС в Казахстан се ръководят от командващия Въздушнодесантните войски на Русия генерал-полковник Андрей Сердюков, добави говорителят.
БТА