/ iStock/Getty Images
Новият министър на правосъдието на Япония Хидеки Макихара заяви, че премахването на смъртното наказание би било “неподходящо“ въпреки неотдавнашното оправдаване на най-дълго осъждания на смърт затворник в света, предаде АФП.

Япония и Съединените щати са единствените две страни от Г-7, които все още прилагат смъртното наказание. То се ползва със силна обществена подкрепа в Япония, където премахването му рядко се обсъжда.

Тази политика, която в Япония винаги се изпълнява чрез обесване, обаче е критикувана и за жестокия начин на изпълнение, тъй като затворниците често са информирани за предстоящата си смърт рано сутринта, само няколко часа преди това.

„Не би било уместно да се премахне смъртното наказание, тъй като продължават да се случват чудовищни престъпления“, заяви Макихара, след като предишния ден беше номиниран от министър-председателя Шигеру Ишиба.

Той обеща да бъде „предпазлив и изключително искрен“, когато взема решение да осъди някого на смърт, според онлайн медията Nippon Television.

Миналата седмица 88-годишният Ивао Хакамада беше признат за невинен за четворно убийство, за което е прекарал 46 години в смъртна присъда.
Японският регионален съд постанови, че следователите са манипулирали доказателствата, и заяви, че Хакамада е бил подложен на „нечовешки разпити, целящи да го принудят да даде показания“.

Хакамада е петият осъден на смърт затворник, на когото е разрешено повторно разглеждане на делото в следвоенната история на Япония. И четирите предишни случая завършиха с оправдателни присъди.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС