Меркел се извини за убийствата на имигранти, извършени от неонацистка група
Меркел се извини за убийствата на имигранти, извършени от неонацистка група / снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел се извини публично на роднините на десет души, повечето имигранти, убити от неонацистка група, която бе останала незабелязана от германските власти повече от десет години, предадоха осведомителните агенции.

Групата е заподозряна в убийствата на осем души с турски произход и на един грък, извършени между 2000 и 2006 г. Тези случаи, отдавна известни като "кебаб убийствата", защото повечето жертви бяха собственици на магазинчета за дюнери, оставаха неразрешени дълги години. Смята се, че същата група е убила и една жена полицай през 2007 г.

Меркел заяви, че убийствата са позор за страната. Тя каза, че роднините на някои от жертвите са били несправедливо заподозрени за убийствата и им поиска прошка, съобщи Асошиейтед прес.

На възпоменателна церемония в Берлин в присъствието на 1200 души, сред които бяха и роднини на убитите, канцлерът се извини за допуснатите грешки, съобщи ДПА. Цяла Германия запази минута мълчание в памет на жертвите на тези престъпления, които по думите на Меркел са без прецедент в Германия.

В речта си канцлерът назова поименно всеки от загиналите и разказа за техния живот в Германия и семействата им. На трибуната имаше запалени свещи - по една за всяка от жертвите на неонацистите, предава БТА. На церемонията присъстваха министър-председатели на германските провинции, лидери на водещите политически партии и председателят на Върховния съд на Германия, отбелязва ДПА.

Смята се, че групата "Националсоциалистически нелегални" (Nationalsozialistischer Untergrund) е отговорна също за нараняването на един полицай и за най-малко 14 обира на банки. Действията на неонацистите бяха разкрити едва през ноември, когато двама предполагаеми основатели на групата бяха открити мъртви, а трети член - жена - се предаде на властите.