/ БГНЕС
Германската канцлерка Ангела Меркел призна, че има "конфронтации" с френския президент Еманюел Макрон, предаде Франс прес.

"Разбира се, имаме сблъсъци", казва Меркел в публикувано днес интервю за в. "Зюддойче цайтунг" и добавя, че "има различия в манталитета" между нея и френския президент и "разлики в начина, по който двамата възприемат ролите си".

Макрон отказал да се появи заедно с Меркел в Мюнхен

През последните месеци тези двама европейски лидери имаха редица разногласия, вариращи от замразяването на оръжейните продажби за Саудитска Арабия, за което Германия взе решение след убийството на журналиста Джамал Хашоги, до бъдещето на ЕС, през Брекзита и дадените на Великобритания отсрочки.

Меркел обаче подчертава в интервюто постигнатия "огромен напредък" благодарение на френско-германския тандем, по-специално напредъка в отбраната.

Франция и Германия подписаха нов договор

С Ангела Меркел имаме плодотворна конфронтация, заяви френският президент Еманюел Макрон след публикуваното интервю на германската канцлерка, в което тя говори за различия в подхода с френския лидер, предаде Франс прес.

"Трябва да приемем моментните разногласия, да приемем това, че не сме напълно съгласни за всичко, за да изградим компромис с Германия и да можем да напредваме", каза Макрон на пресконференция в Елисейския дворец в отговор на въпрос за интервюто на Меркел за в. "Зюддойче цайтунг", в което тя признава, че има разногласия с него.
БТА