Меркел: Грузия ще стане член на НАТО
Меркел: Грузия ще стане член на НАТО / снимка: БГНЕС
Грузия "ще стане членка на НАТО", това заяви в Тбилиси германският канцлер Ангела Меркел. Тя пристигна в Грузия, която е в конфликт с Русия. Москва подкрепя грузинските сепаратистки територии Южна Осетия и Абхазия.

"Грузия ще стане членка на НАТО, ако иска това, а тя иска именно това", заяви Меркел пред журналисти преди разговорите си с грузинския президент Михаил Саакашвили.

Меркел енергично защити териториалната цялост на Грузия пред руския президент Дмитрий Медведев на срещата им в петък в Сочи. Тя определи като "диспропорционална" руската реакция на предприетата от Грузия военна офанзива на 8 август срещу проруския сепаратистки район Южна Осетия.

В понеделник Русия ще започне да изтегля военния контингент, който бе изпратен в подкрепа на миротворците в зоната на грузинско-южноосетинския конфликт. Това каза днес руският президент Дмитрий Медведев в разговор по телефона с френския си колега Никола Саркози.

"Двамата държавници обсъдиха въпроси за практическото прилагане на шестте принципа за уреждане на конфликта, изработени от президента на Русия и президента на Франция, след като всички заинтересовани страни ги подписаха", съобщи пресслужбата на президента.

Подчертавайки необходимостта грузинската страна безусловно и стриктно да изпълни ангажиментите си и да върне своите военни подразделения в казармите, Медведев информира Саркози, че от утре Русия започва да изтегля военния си контингент, който подкрепяше руските миротворци при грузинската агресия срещу Южна Осетия.