/ Gulliver/Getty Images
"Цифровите удостоверения за ваксинация, даващи възможност на хората да пътуват в Европа въпреки пандемията от коронавирус, вероятно ще бъдат налични преди лятото", заяви германската канцлерка Ангела Меркел след виртуална среща на лидерите от Европейския съюз, предаде Ройтерс.

"Всички се съгласиха, че се нуждаем от цифрово ваксинационно удостоверение", каза Меркел на пресконференция. По думите й. Европейската комисия ще има нужда от около три месеца, за да създаде техническата основа за подобни документи.

ЕС въвежда единен номер за ваксинираните и преболедувалите COVID-19

Трябва да се подготвим за ситуация, при която ще се наложи постоянно да се ваксинираме през идните години заради новите разновидности на вируса, заяви тя. Според нея, е необходимо в краткосрочен план да се увеличи капацитетът за производство на ваксини.

Меркел каза, че френският президент Еманюел Макрон, е предложил Г-7 да дари още дози ваксини за медицинския персонал в Африка. По думите й, в определени случаи се налага да бъдат въведени ограничения по границите.

"Ще направим всичко възможно, за да намалим проблемите за пътниците и превоза на стоки", заяви тя. Меркел каза, че за момента не очаква въвеждане на контрол на границата с Франция при департамента Мозел. 
БТА