Жителите на Мелбърн се възползваха от отварянето на града след една от най-дългите серии карантини в света и се насочиха към баровете, ресторантите, а някои - към фризьорските салони, предаде Франс прес.

"Както казват децата ми, днес "атмосферата е страхотна", пошегува се премиерът на щата Виктория Дан Андрюс. "Усеща се оптимизъм. Усеща се гордост за постигнатото", каза той. "Опитвам се да не изглеждам като просълзен баща, но се гордея, ужасно се гордея с този щат", каза Андрюс и прикани хората да излязат и "да си направят прическа, да обядват навън или да почерпят някой приятел с едно питие".

В Сидни кафенета, фитнеси и ресторанти отвориха врати за напълно ваксинираните

След като започна пандемията, петте милиона жители на Мелбърн се наложи да не излизат от домовете си общо над 260 дни. Но вече са изцяло ваксинирани 70 процента от пълнолетното население на Мелбърн и на щата Виктория, така че последните рестрикции, наложени на 5 август, бяха вдигнати.

Оживеният преди време град, който се гордее с динамичната си творческа среда и кафе култура, преживя шест карантини.

През 2021 г. Мелбърн изгуби първото място в класацията на австралийските градове, в които е най-приятно да се живее, заради съпроводените с насилие демонстрации срещу затварянето на града и отлива на местни жители към други селища от региона, където няма COVID-19.

"Забравил бях какво е това", усмихва се Джордж, седнал на кафе с приятели за пръв път от доста време.
БТА