Мей: Брекзит значи Брекзит, но ние не напускаме европейските си приятели
Мей: Брекзит значи Брекзит, но ние не напускаме европейските си приятели / БГНЕС

Тереза Мей направи първото си посещение в чужбина като министър-председател на Великобритания. Тя се срещна в Берлин с германския канцлер Англела Меркел, като и двете подчертаха колко е важно партньорството между страните им, предвид планираното излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, предаде ДПА.

Борис Джонсън: Напускането на ЕС не означава напускане на Европа

"Казах ясно, че Брекзит значи Брекзит, но искам също така да заявя ясно, че ние не напускаме европейските си приятели", каза Мей на пресконференция, дадена преди планираната работна вечеря между двете лидерки.

Следващият премиер на Великобритания Тереза Мей призова страната да се обедини

"Същността на нашите взаимоотношения ще се промени, но искаме да запазим възможно най-тесни връзки", каза Мей и допълни, че либералните пазари и свободната търговия трябва да са доминиращи принципи в преговорите за излизане на Великобритания от ЕС.

Мей Брекзит значи Брекзит но ние не напускаме европейските си приятели
netinfo
Меркел, която посрещна тази вечер Мей с пълни военни почести в канцлерството, каза, че двете страни ще запазят близките си партньорски връзки, че Берлин и Лондон споделят ценности и ще се справят заедно с предизвикателствата.

На въпрос какви са им първите впечатления една от друга Мей каза: "Тук стоят две жени, които се справят с работата си и искат да дадат най-добри резултати за народите на Обединеното кралство и Германия".

Тереза Мей: Ще излезем от ЕС и ще установим контрол върху миграцията

Мей повтори ангажимента на правителството си да намали нетната миграция на острова до устойчиви нива от под 100 000 души годишно.

Мей Брекзит значи Брекзит но ние не напускаме европейските си приятели
netinfo

Тя каза, че страната й се нуждае от време да определи целите си, преди да задейства Член 50 от Лисабонския договор, с което ще започне официална процедура по излизане от ЕС, предаде Ройтерс. "Това няма да се случи преди края на годината", заяви Мей, цитирана от Франс прес.

Плевнелиев: Ще защитаваме правата на българите на Острова при преговорите за Брекзит

Меркел заяви, че никой не иска патовото положение да продължи дълго, но има основание да се даде време на Великобритания да се подготви внимателно за този процес, предаде Асошиейтед прес.

"В интерес на всички е Великобритания да поиска това излизане, когато има ясно определена позиция за преговори", каза Меркел пред журналисти. Канцлерът допълни, че добрата подготовка е важна и следователно Германия също ще изчака момента, в който Лондон ще бъде готов да формулира искането си за напускане.

Мей Брекзит значи Брекзит но ние не напускаме европейските си приятели
netinfo

Източник: БТА