Медведев откри нова радарна станция за предупреждение от ракетно нападение
Медведев откри нова радарна станция за предупреждение от ракетно нападение / снимка: Reuters, архив

Руският президент Дмитрий Медведев откри в Калининградската област нова военна радарна станция за ранно предупреждение, като заяви, че тя е сигнал за готовността на Русия да даде "адекватен отговор" на заплахата от страна на американската система за противоракетна отбрана (ПРО) в Европа, предаде АП.

Същевременно Медведев посочи, че станцията може да се използва като елемент от съвместна система за ПРО. "За съжаление засега не чувстваме готовност у американските и европейските партньори" за сътрудничество в тази област, цитира ИТАР-ТАСС държавния глава на Русия.

Радиолокационната станция "Воронеж-ДМ" се намира в село Пионерское в руската Калининградска област (разположена между Полша, Литва и Балтийско море), съобщава Лента.ру. Станцията работи в дециметровия вълнов обхват и е в състояние, при необходимост, бързо да променя местоположението си. Благодарение на модулната си конструкция "Воронеж" може да бъде предислоцирана в срок от една и половина до две години, докато за радиолокационните станции от типа "Волга" или "Дарял" този срок е от 5 до 9 години.

Радиусът на действие на "Воронеж-ДМ" е 6000 километра. Тя може да открива балистични, космически и аеродинамични обекти, включително балистични и крилати ракети, да проследява и класифицира целите, като предава получената информация в центровете за управление, предава БТА. Освен калининградската станция в състава на руската Система за предупреждение за ракетно нападение има още две инсталации от типа "Воронеж" - в село Лехтуси, Ленинградска област, и в Армавир, Краснодарския край (Южна Русия), посочва Лента.ру.

АП припомня, че Москва възприема плановете на САЩ да изгради система за ПРО в Европа като предизвикателство за сигурността на Русия. Миналата седмица Медведев заплаши, че ще разположи в Калининградската област и другаде в Русия ракети, насочени към обектите на ПРО в Европа, ако САЩ и НАТО не се съгласят на компромис, който да разсее руските опасения.