/ БГНЕС
Държавният департамент на САЩ е потвърдил споразумението, постигнато на разговорите в Белия дом между гръцкия премиер Алексис Ципрас и президента Доналд Тръмп, за модернизация на гръцките Ф-16, съобщават гръцките издания.

Тръмп и Ципрас
БГНЕС

Пред журналисти Тръмп е потвърдил, че има такова споразумение, като казал, че то ще подсили позициите на САЩ и ще даде тласък на отношенията с Гърция, отбелязва Нюз.ин. Споразумението за модернизация е на стойност 2,4 млрд. евро. В Туитър гръцкият военен министър е оповестил, че таванът на бюджета за модернизацията на изтребителите е 1,1 млрд. евро, а останалите средства се отнасят до програми за подпомагане и за компенсации.

Положителна статия във „Вашингтон поуст” слиса Доналд Тръмп

Под заглавие "Послание на Тръмп до Ципрас: САЩ могат да увеличат инвестициите в Гърция, страната е ключов съюзник в НАТО" американската телевизионна мрежа Си Ен Би Си, цитирана от гръцки издания, твърди, че двамата ръководители са обсъждали не само въпроса за модернизация на гръцките Ф-16, но и възможност за разширяване на договора за използване на американската военноморска база в Суда на остров Крит.

Тръмп и Ципрас
БГНЕС

Базата играе възлова стратегическа роля в плановете на администрацията на Тръмп за борба с организацията "Ислямска държава" и тероризма, а също и за защита на енергийните източници в Близкия изток и Персийския залив. В. "Етнос" преценява, че "базите са поле за сътрудничество".

Тръмп може да предизвика Трета световна война, смята американски сенатор

Във връзка с това Си Ен Би Си извежда новината, че Вашингтон вероятно обсъжда вариант за изграждане на втора военна база в южната част на остров Крит. Според медията притокът на капитали и инвестиции към Гърция вече се превръщал в приоритет за администрацията на Тръмп, която се стремяла да засили двустранното икономическо и отбранително сътрудничество с Гърция. Дипломати твърдят, че тези инвестиции щели да бъдат насочени главно в енергийния сектор.

Тръмп и Ципрас
БГНЕС

Във Вашингтон Ципрас получи надежди, но не и решения, на него му бяха обещани инвестиции и облекчаване на дълга, но те бяха обвързани с необходимостта от реализация на реформите в Гърция, коментира в. "Прото тема". В."Естия" пише, че Ципрас се явил пред Тръмп като "беден роднина". Проправителственият "Авги" акцентира на това, че Гърция и САЩ са стратегически партньори.

Страната на неограничените престрелки (ВИДЕО)

Близкият до дипломатическите среди "Катимерини" цитира Ципрас, който смята, че "Гърция има инвестиционни шансове". "Контранюз" пише, че "Тръмп подкрепя Гърция и Ципрас". Икономическото издание "Нафтемборики" обобщава, че на разговорите е било отправено послание в подкрепа на Гърция.
БТА