Още едно масово убийство в САЩ прикова вниманието на света. 64-годишният Стивън Падок откри огън с автоматично оръжие по десетки хиляди посетители на кънтри концерт в Лас Вегас, уби 59 и рани стотици.

Стрелба в Лас Вегас, десетки жертви

Мистерия остава как един бивш счетоводител, който никога не показвал странно държание пред близките си, е решил да извърши най-кървавото масово убийство в историята на САЩ.

Делото на Падок обаче е само нов рекорд в продължаващо от години черно съревнование в САЩ.

Тръмп нарече стрелбата в Лас Вегас "абсолютно зло"

Медии и анализатори продължават да спорят дали мъжът може да бъде наречен терорист. Като такъв недвусмислено бе определен Омар Матин – предишният „рекордьор”, който на 12 юни 2016 уби 50 души в нощен клуб в Орландо.

Матийн беше ислямист, каквито разбирания имаше и двойката, която застреля 14 души на коледно парти в калифорнийския град Сан Бернардино през 2015.
Политическите и религиозни разбирания обаче вероятно не са сред мотивите на Падок и огромен брой американски граждани с лесен достъп до оръжие и психични проблеми.

Нападенията с огнестрелни оръжия в САЩ

„Избутан в ъгъла”, по собствените му думи, се е чувствал Сюнг Хюй Шо, който на 16 април 2007 застреля 32 души и се самоуби във Вирджинския технологичен университет.

Малко преди Коледа, 2012, 20-годишният Адам Ланза, страдащ от депресия и обсесивно-компулсивно разстройство, уби 20 души, повечето деца, в началното училище „Санди Хук” в Нюпорт, щата Конектикът.

Той също се самоуби преди да бъде хванат от полицията, точно като Сюнг и Падок.

По същият начин приключва живота на тийнейджърите Ерик Харис и Дилън Клеболд, малко след като на 20 април 1999г. избиват 13 души в собствената си гимназия в Колумбайн, Колорадо.

Отново в Колорадо, 13 години по-късно, шизофреничният Джеймс Ийгън Холмс убива 12 души и ранява още 70, след като открива огън по посетители на прожекция на филм от поредицата „Батман”.

Убиецът в Колорадо изпратил на психиатър плана си преди нападението

През 2009 година майорът и военен психиатър Нидал Хасан застреля 13 души и рани още 30 във военната база Форд Хууд в Тексас. Психиката на Хасан, дете на палестински имигранти, не издържала на големия стрес, съпътстващ работата му.

Друг случай на военен с лични проблеми води до 12 убити в база във Вашингтон през 2013.

Напълно цивилни обаче са Джон Алън Мохамед и Лий Бойд Малво, които през октомври 2002 убиват 10 от 14 души, по които стрелят със снайпер в столицата Вашингтон и щата Вирджиния. Жертвите им също са цивилни.

Всички тези случаи със стотици убити само през последните 20 години обаче са малък дял от десетките хиляди жертви на престрелки в САЩ всяка година.

А причината за печалната статистика може би е част от самата американска конституция, Втората поправка в която гарантира на всеки гражданин правото на оръжие.
Щати като Невада, където се намира Лас Вегас, са особено либерални и позволяват на жителите си да купуват и притежават оръжия без миналото им да се проверява, както и да го препродават свободно помежду си.

Десетки убити при стрелба в училище в САЩ

В този смисъл Падок не е имал почти никакъв проблем да се сдобие с големия си арсенал.

Оригиналната идея на конституционното право на оръжие, идващо още от колониална Англия, е да гарантира на всеки самозащита и истинска свобода – включително да се бори с правителство, което е репресивно спрямо него.

В днешно време обаче свободата води до своеобразна гражданска война.

По-стриктният контрол върху покупката и притежанието на огнестрелно снаражение беше ключова част от политиките на предишния президент Барак Обама, особено след смъртта на десетки деца в „Санди Хуук”.

Тя обаче не беше продължена от републиканеца Доналд Тръмп.
“Обичам Втората поправка”, каза той по време на миналогодишната си кампания. Думите му не бяха напразни и той прекрати някои от допълнителните проверки за потенциални психопати, искащи да купят оръжие.

В този смисъл новините за масови трагедии в САЩ надали скоро ще излязат от новинарските емисии.