Мащабна операция срещу крадци на метали в Европа, 37 арестувани в България
Мащабна операция срещу крадци на метали в Европа, 37 арестувани в България / снимка: Reuters, архив

Множество арести са извършени при голяма полицейска операция срещу крадци на метали в 17 европейски страни. 37 души са задържани в България, съобщи европейската полицейска организация Европол, цитирана от Франс прес.

При операцията полицаи от 17 европейски страни претърсиха в понеделник и вторник депа за метални отпадъци, строителни обекти и райони около шосета и железопътни линии, съобщи Европол.

Не се уточнява колко са общо арестите, но е известно, че в България те са 37. Открити са 37 тона крадена мед в Италия, от които 10 тона на стойност 50 000 евро на сметище, каза говорител на Европол, предава БТА.

"Има много организирани престъпни групи, замесени в кражби на метали в големи размери", заяви директорът на Европол Роб Уейнрайт.

"Сега тези групи и прекупвачите на метали знаят, че този тип презгранична престъпност се приема много сериозно", добави той. "Тези престъпления засягат силно транспорта, комуникациите и електрическите мрежи, предивиквайки тежки повреди. Поправката и отстраняването на щетите често надвишава стойността на откраднатия метал", посочи Уейнрайт.

От няколко години в европейските страни зачестиха кражбите на метали и цените излетяха нагоре, особено на медта в железопътни кабели.

Крадците често прехвърлят плячката си през няколко граници, преди да я продадат като метални отпадъци. Предстои Европол да проучи информацията, събрана при операцията, за да разкрие други престъпници и престъпни групи, замесени в черния пазар на метали, добавя АФП.