/ БГНЕС
Главният изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг заяви, че е насърчен и оптимистично настроен за нормативната уредба, която Франция подготвя за регулиране на социалните мрежи. Той каза това след среща с френския президент Еманюел Макрон, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Да се надяваме, че тези закони могат да станат модел не само за Франция, а да се впишат в рамка за целия ЕС с встъпването в длъжност на новия състав на Европейския парламент", каза Зукърбърг.

Задават се големи промени за Facebook, Instagram и WhatsApp

"За да могат хората да имат доверие в интернет, трябва да се създаде подходяща регулация", добави той.

Малко преди срещата му с Макрон държавният секретариат за цифровите технологии публикува доклад за "вменяването на отговорност на социалните мрежи", който е изготвен от френски чиновници със съдействието на Фейсбук. В него се предлага учредяването на независим административен орган във всяка европейска страна, който да следи социалните мрежи да спазват принцип на прозрачност за начина, по който приоритизират и модерират постваното от потребителите съдържание.

Хакнаха Facebook чрез приложението „view as“, засегнати са 50 млн. акаунти

Франция подготвя и законопроект за съдържащи омраза постове в интернет и регулация на електронните медии в дигиталната ера. Текстът задължава социалните мрежи да изтрият или блокират всякакво нарушаващо закона съдържание в срок от 24 часа, в противен случай ще бъдат глобени.

Фейсбук бе остро критикуван от политици и обществеността, че не премахна по-бързо от мрежата си видеозапис на атентата от март в Крайстчърч, Нова Зеландия. В това нападение бяха убити 50 души, а видеокадри от него се задържаха онлайн в продължение на няколко дни.
БТА