/ БГНЕС
Президентът на Франция Еманюел Макрон потвърди подкрепата на своята страна за Украйна в телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на френското президентство.

Разговорът на Макрон със Зеленски идва на фона на спекулации, че войната на Израел с палестинската групировка "Хамас" може да повлияе на помощта на западните сили за Украйна, която се сражава с Русия.

"Той увери украинския президент, че разрастването на кризите няма да отслаби френската и европейската помощ за Украйна, които ще я подкрепят толкова дълго, колкото е необходимо", съобщи канцеларията на френския президент.

Зеленски е благодарил на Макрон за цялостната подкрепа на Франция за Украйна и по-конкретно за последния пакет помощ в областта на отбраната, предаде агенция Укринформ, като се позова на изявление на канцеларията на украинския президент.

Двамата лидери са обсъдили ситуацията на фронта и най-спешните нужди на украинските сили, главно укрепването на противовъздушната отбрана, оръжията с голям обсег и увеличаването на военноморската мощ на Украйна. Те са обменили също и мнения относно така наречения зърнен коридор и начините да бъде подобрена неговата защита.

По-рано този месец страните членки на НАТО увериха Зеленски, че ще продължат военната помощ за Украйна, докато тя се подготвя за още една зима във война, дори когато вниманието на Запада е насочено към последиците от от нападението на "Хамас" срещу Израел, отбелязва Ройтерс.
Светослав Танчев/БТА