Сириецът, който атакува с нож малки деца в парк във френския град Анси вчера, е пристигнал във Франция преди осем месеца след като Швеция му отказала гражданство, където той живеел със статут на бежанец, предаде Франс прес, като се позова на бившата му съпруга и на майка му.

Бившата съпруга на Абдалмасих Х., който е на 31 години и с когото тя живяла в Югозападна Швеция до миналата година, изрази потрес от това, че той е бил замесен в тази драма.

"Не знам какво му се е случило. Това е ужасно", коментира младата жена, пожелала да запази анонимност. "Той! Боже мой! Той беше толкова мил, не разбирам", допълни тя.

Масово нападение с нож над деца във Франция (СНИМКИ/ВИДЕО)

Същевременно майката на нападателя, която живее в САЩ от десет години, също каза, че е в състояние на шок, след като е научила за ролята на сина си в нападението, при което бяха ранени 6 души, сред които и 4 деца на възраст между 22 и 36 месеца.

Младият мъж е бил християнин, служил в сирийската армия. Той напуснал родината си през 2011 г. в началото на гражданската война, разказа майка му. Влязъл незаконно в Турция, там се запознал с бъдещата си съпруга, която също била сирийска и после двойката се преместила в Швеция. След като сириецът не успял да получи шведско гражданство, той напуснал Швеция, но съпругата му поискала да остане и двойката се развела. Това се случило преди осем месеца.

Френските власти казаха, че са регистрирали молба за предоставяне на убежище на името на сириеца в края на ноември миналата година, но не са й дали ход, тъй като Швеция му била предоставила право на пребиваване.

Шведските миграционни власти потвърдиха, че мъжът е имал разрешително за пребиваване от 2013 г., но на няколко пъти не успял да получи шведска националност.

Според майка му той страдал от сериозна депресия и тези откази влошили състоянието му. Според нея Швеция му е отказала гражданство, защото той е служил в сирийската армия.

Нападателят имал дете на 3 годинки от брака си, което останало в Швеция с бившата му съпруга. Той разказвал на близките си, че живее в църква във Франция.
Габриела Големанска/БТА