Мадуро гони екип на CNN заради отразяването на протестите във Венецуела
Мадуро гони екип на CNN заради отразяването на протестите във Венецуела / БГНЕС

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заплаши с изгонване екип на американската телевизия CNN заради живото отразяване на протестите, които ескалираха миналата седмица и доведоха до смъртта на поне пет души, предаде Ройтерс.

Местните телевизии почти не предлагат живо отразяване на протестите срещу недоимъка, престъпността и инфлацията, поради което популярността на испанския канал на CNN, който е включен в пакетите на някои кабелни оператори, нарасна. Единственият начин за привържениците на опозицията да следят пресконференциите и останалите изяви на своите лидери е по интернет, отбелязва БТА.

По държавната телевизия Мадуро обяви, че административната процедура за изгонване на екипа на американската телевизия вече е в ход. Миналата седмица от кабелната телевизионна мрежа беше свален колумбийският телевизионен канал Ен Те Ен 24, който също отразяваше на живо протестите във Венецуела.

По сведения на Асошиейтед прес венецуелските власти са блокирали и достъпа до американското приложение за мобилни телефони и компютри "Зило", което позволява до 600 души да комуникират в реално време на един канал. Приложението беше популярно по време на безредиците и в Египет и Турция.

Опозицията твърди, че президентът Мадуро е дал заповед за мобилизиране и на армията, предаде Асошиейтед прес. Според агенцията военни парашутни части са изпратени по граничните райони на Венецуела, където има ожесточени сблъсъци между протестиращите и силите на реда.

Насилието ескалира във Венецуела на 12 февруари, а два дни по-късно лидерът на протестите Леополдо Лопес беше арестуван по обвинения за палежи и подбуждане към престъпно поведение.