/ Guliver/Getty Images
Министърът на външните работи на Испания Алфонсо Дастис не изключи, че днешната криза в Каталуния може да доведе до разширяване на статута на автономията на провинцията.
 
"Изключвам независимостта, но не и голяма автономия, въпреки че и сега това един от регионите с най-широки пълномощия и компетенции не само в Испания, но и в целия свят", заяви Дастис в отговор на въпрос за възможния изход от кризата.
 
Над 1 млн. души излязоха по улиците в Барселона срещу отделянето на Каталуния
 

Guliver/Getty Images


Според министъра отстранения от длъжност лидер на Каталуния Карлес Пучдемон "теоретично" може да участва в регионалните избори през декември. "Не зная какви ще са съдебните действия до 21 декември. Ако отиде в затвора до този момент, то той мисля не е лишен от правото (да участва в изборите)", отбелязва Дастис.
 
Испания: една предизвестена катастрофа

Дастис предупреди привържениците на независимостта на Каталуния да не бойкотират изборите, тъй като те ща са проведени "според закона и следователно резултатите от тях трябва да бъдат признати след провеждането им", предаде РИА-Новости.
 

Guliver/Getty Images


По-рано в неделя стана известно, че каталунското ръководство не признава решенията на Мадрид за уволнение на автономния лидер Карлес Пучдемон и за разпускането на регионалния парламент след като бе провъзгласена независимостта на Каталуния.
 
Каталуния обяви независимост, Испания ѝ налага пряко управление

В петък парламентът на Каталуния обяви независимост, но Сенатът на Испания одобри предложението на правителството в Мадрид да бъде задействан член 155 от конституцията, който досега не бе прилаган. Чрез него Мадрид силно ограничава автономията на Каталуния и отстранява от длъжност Карлес Пучдемон, както и цялото регионално правителство.
 

Guliver/Getty Images


Карлес Пучдемон: избраният внимателно за самоубийствена мисия
 
Над 90% от участниците в местния референдум гласуваха за независимост на Каталуния, но самите участници бяха по-малко от половината от каталунските избиратели.
БГНЕС