Отстраненият каталунски лидер Карлес Пучдемон
Отстраненият каталунски лидер Карлес Пучдемон / БГНЕС
Мадрид ще приветства участие на отстранения каталунски премиер Карлес Пучдемон на предсрочните регионални избори, които централните власти насрочиха за 21 декември, предаде Ройтерс, цитирайки направено снощи изявление на говорителя на испанското правителство Иниго Мендес де Виго.

Испания: една предизвестена катастрофа

"Сигурен съм, че ако Пучдемон участва в тези избори, ще може да упражни тази демократична съпротива", заяви Мендес де Виго, след като каталунският лидер призова към "демократична съпротива" срещу прякото управление на Мадрид.

Пучдемон подписа изявлението си като каталунски президент, което показва, че не приема отстраняването си, отбелязва Ройтерс. Той обаче призова каталунците да не използват насилие или обиди, и да уважават протестите на онези от хората в областта, които не са съгласни с решението за обявяване на независимост, взето от парламентарното мнозинство.

Каталуния обяви независимост, Испания ѝ налага пряко управление

Свикването на избори на 21 декември е рискован ход от страна на испанския премиер Мариано Рахой, защото може да доведе до увеличаване на броя на сепаратистите в новия регионален парламент. Според проучванията над половината каталунци не подкрепят отделянето от Испания, отбелязва Ройтерс. Мендес де Виго подчерта, че на изборите каталунците ще получат последната дума.

Отстраненият каталунски лидер Карлес Пучдемон
БГНЕС

Пучдемон: Решението на Мадрид противоречи на волята на каталунския народ

В отговор на въпрос дали Пучдемон трябва да бъде съден, Мендес де Виго заяви само, че в Испания изпълнителната и съдебната власт са отделени и никой не е над закона.
В Каталуния съжителстват две правни уредби, отбеляза адвокатът на Пучдемон, цитиран от Франс прес.
 
"От една страна имаме регионален парламент, който обяви независима република и като следствие, регионално правителство, което заявява, че е правителство на нова държава", отбелязва адвокатът Жауме Алонсо Кевиляс. "От друга страна имаме испанска държава, която казва, че направеното е невалидно", добави той.

Управляващите в Мадрид видяха безразсъдство у Пучдемон

"Ще трябва да изчакаме следващите дни, за да видим дали новосъздадената държава има достатъчно сили, за да се наложи", смята Алонсо Кевиляс. "Това ще зависи от гражданите. В деня на плащане на данъците, те ще го направят или в Испания, или в Каталуния", добави той, подчертавайки, че въпросът ще се реши през идните дни и седмици.

Отстраненият каталунски лидер Карлес Пучдемон
БГНЕС

БТА