/ БГНЕС
Карлес Пучдемон, наричан от най-близките си Пигди, успя да извърши мисия, за която той вярваше, че е предопределен от малък, но за която бе нает по един невероятен начин.
 
На практика Пучдемон е непознат за мнозинството каталунци и е известен само в Жирона, където от журналист става кмет. През 2016 г. бившият регионален премиер Артур Мас много внимателно избира Пучдемон за свой наследник, информира в електронното си издание испанският вестник "Мундо".
 
Каталуния обяви независимост, Испания ѝ налага пряко управление

За разлика от предшествениците си Пучдемон винаги е бил привърженик на независимостта. За по-малко от две години от напълно непознат за испанците политик той се превръща в човека, отправил най-сериозното предизвикателство за Мадрид от десетилетия, припомня ДПА.
 

БГНЕС


Малцина биха предположили, че един ден той ще стане приемник на Артур Мас. Мас, също като Пучдемон, е представител на партията Демократична конвергенция на Каталуния (ДКК). Пучдемон го замества на поста, след като Мас е принуден от по-малкия си коалиционен партньор в управлението, извънсистемната партия "Кандидатура за народно единство", да се оттегли.
 
По това време подкрепата за ДКК е придобила толкова ключово значение за каталунското управление, че Мас - който е начело на движението за независимост още от самото му начало, трябва да се отдръпне, за да бъде избегната криза. Пучдемон, който силно вярва в независимостта, влиза в голямата политика с мисията да поведе Каталуния към независимост от Испания.
 
Европа обърна гръб на Каталуния

"Сега не е време за страхливци, нито за колебания. Време е да се нагърбим с отговорност", каза той в речта си при встъпване в длъжност като регионален премиер на 10 януари 2016 г. "Наясно съм, че започваме процес, който няма да е нито лек, нито спокоен. Ще трябва да сме смели, но не безразсъдни", заявява той в онзи ден.
 
Година и девет месеца по-късно мнозина са на мнение, че Пучдемон наистина е действал безразсъдно и го обвиняват, че е довел каталунците до ръба на пропастта. На 7 септември 54-годишният Пучдемон потвърди, че е верен на голямото си предизвикателство, насрочвайки референдум за независимост въпреки съпротивата и предупрежденията на испанския премиер Мариано Рахой.
 

Guliver/Getty Images


На 1 октомври над 2 милиона каталунци гласуваха за отделяне от Испания на референдум, забранен от испанския конституционен съд и съпроводен с полицейски репресии.
 

Краткотрайното обявяване на каталунска държава през 1934-а

По повод критиките към себе си Пучдемон казва, че би предпочел да се постигне споразумение с испанските власти за референдума. Той обаче остава непреклонен в отправеното предизвикателство.
 
"Ако свием знамената и се предадем, краят ще е лош", каза Пучдемон преди референдума в интервю за испанския телевизионен канал "Ла Сеста". "Волята да се гласува е непоколебима, трябва да действаме. Не извършваме престъпление". За разлика от Мас, който постепенно преминава от националистически позиции към поддръжник на независимостта, Пучдемон винаги е бил неин привърженик.
 
Макар от десетилетия да е член на партията на Мас, която сега се нарича Европейска демократична партия на Каталуния, той е членувал и в различни каталунски организации, подкрепящи независимостта. Пучдемон е бил начело на сдружението на каталунските общини за отделяне от Испания, което организира предишните, необвързващи референдуми за независимост.
 
Мечтаната независимост и прецедентите в Европа
 

Guliver/Getty Images


Пучдемон е почитател на рок музиката и е доста активен в социалните мрежи, където пише почти ежедневно. Говори испански, каталунски, френски, английски и румънски, тъй като съпругата му Марчела Топор, която е 15 години по-млада от него, е родена в Румъния. Имат две дъщери.
 
От 25 януари 1983 г., когато е на 21-годишна възраст, Пучдемон сякаш живее втори живот, след като оцелява при тежка катастрофа. Получава наранявания по лицето и до ден днешен ги прикрива чрез характерната си прическа, станала предмет на много шеги, дори в неговата партия.
БТА