Люксембург: Унгария трябва да бъде изключена от ЕС
Люксембург: Унгария трябва да бъде изключена от ЕС / Thinkstock/Getty Images
Люксембург: Унгария трябва да бъде изключена от ЕС
89581
Люксембург: Унгария трябва да бъде изключена от ЕС
Люксембург: Унгария трябва да бъде изключена от ЕС
  • Люксембург: Унгария трябва да бъде изключена от ЕС
  • Люксембург: Унгария трябва да бъде изключена от ЕС

Унгария да бъде изключена от Европейския съюз заради антиимигрантската й политика. За това призова люксембургският външен министър Жан Аселборн. Мигрантите бягат от военни конфликти, а Унгария се отнася с тях по-зле от диви животни. Будапеща е все по-близо до това да издава заповеди за стрелба по бежанците, заявява в интервю за германския вестник „Ди велт" Аселборн. Европа не може да толерира подобно поведение и трябва да се помисли за промяна на вътрешните правила на ЕС, които да позволяват изключване на страна членка без единодушното съгласие на останалите, посочва още външният министър на Люксембург.

Виктор Орбан: Мигрантите ще направят Европа неразпознаваема

Държава, която вдига огради срещу хора, бягащи от война, която накърнява независимостта на медиите и на правосъдието, както прави Унгария, трябва временно, а ако се налага и окончателно да бъде изключена от ЕС, заявява люксембургският външен министър Жан Аселборн пред „Ди Велт". По думите му това е единственият начин да се опази единството и сътрудничеството вътре в Съюза. Според Аселборн унгарският премиер Виктор Орбан извършва тежки нарушения срещу основните ценности на Евросъюза.

„Типове като Орбан ни надробиха тази попара: светът вече гледа на ЕС като на съюз, който си позволява навън да защитава някакви ценности, но сам не е в състояние да следва същите тези ценности".

Люксембургският външен министър, който е известен както с привързаността си към европейската идея, така и с острия си език, настоява за промени в договорите за ЕС, за да може да се улесни евентуалното изключване на Унгария.

„Ще бъде от полза да променим правилата така, че в бъдеще замразяването на еврочленството на дадена страна да бъде възможно и без пълно единодушие."

Аселборн, който е външният министър с най-дълъг стаж в ЕС, обвинява Орбан в особено тежки нарушения на политиката по отношение на бежанците.

„Оградата, която Унгария издига срещу бежанците, става все по-дълга, все по-висока и все по-опасна. Скоро ще дойде моментът, в който в Унгария ще започнат да стрелят по бежанците. С хората, които са избягали от война, се отнасят в Унгария по-лошо, отколкото с диви зверове".

Унгария ще строи нова ограда срещу мигрантите

Виктор Орбан разгневи много от европейските лидери с острата си реторика срещу бежанците и с изграждането на телена ограда по южната граница на Унгария, която да спира мигрантския наплив. В края на август унгарският премиер нареди да се издигне паралелно втора по-солидна ограда за подсигуряване на границата към Сърбия. Орбан призова съгражданите си да гласуват на референдум в началото на октомври за отхвърляне на квотната система в ЕС за разпределение на бежанците.

В същото време в Средна и Източна Европа унгарският премиер получава и овации заради суровата си политика към бежанците и националистическите си възгледи.

Изявлението на външния министър на Люксембург и призива му Унгария да бъде изключена от ЕС идва броени дни преди насрочената за 16 септември среща на върха на ЕС в Братислава. Там лидерите ще обсъждат бъдещето на ЕС след планираното излизане на Великобритания .