Ливанският министър на отбраната подкани членовете на Фатах ал Ислам да се предадат
Ливанският министър на отбраната подкани членовете на Фатах ал Ислам да се предадат / netinfo

Министърът на отбраната на Ливан Елиас Мур подкани членовете на екстремистката палестинска организация Фатах ал Ислам да се предадат, и заплаши, че в противен случай ще бъдат ликвидирани, предаде Асошиейтед прес.

"Армията няма да преговаря с група терористи и престъпници. Затворът е тяхната съдба, а ако се съпротивляват ги чака смърт", заяви министърът в интервю за телевизия Ал Арабия.

Ултиматумът бе връчен след продължилото цял ден относително примирие около палестинския бежански лагер Нахр ал Баред край северния ливански град Триполи. Хиляди палестинци напуснаха лагера, в който са се барикадирали останалите живи членове на Фатах ал Ислам.

Ливански военен източник съобщи тази вечер, че близо до лагера е било намерено тялото на Абу Мадян, смятан за втория човек в йерархията на организацията. Мадян бил убит още в понеделник в боевете с ливанската армия.

Ислямисти в друг палестински лагер в Ливан, Аин ал Хилуе, обявиха в интернет, че сформират джихадистки групи, които "ще отмъщават за престъпленията" срещу Фатах ал Ислам, съобщи Франс прес.

"Муджахидините от лагера Аин ал Хилуе осъждат ливанското правителство, съставено от неверници, заради избиването на мюсюлмани в Нахр ал Баред", се казва в комюнике, цитирано от АФП. В документа се отправя заплаха за нападения и срещу движението Фатах на палестинския президент Махмуд Абас. Авторите на комюникето обвиняват Фатах в сътрудничество с ливанската армия в конфликта с ислямистите в лагера край Триполи.

Представителят на Фатах в Бейрут не изключи възможността неговото движение да се намеси "с военни средства" в конфликта с екстремистите, посочва АФП.

Групи като Фатах ал Ислам могат да съществуват само в слаби и разединени държави, заяви днес в Дамаск сирийският вицепрезидент Фарук аш Шараа в лекция в Държавния университет в сирийската столица, предаде АП. В Ирак преди 2003 г. нямаше такива организации, нямаше ги и в Ливан до преди няколко години, подчерта сирийският вицепрезидент, намеквайки за времето, когато Ливан бе под пълен сирийски контрол.

Израелски източници твърдят, че Фатах ал Ислам е била създадена от сирийските тайни служби след като част от членовете на организацията Фатах ал интифада, чиято централа е също в Сирия, се отцепиха миналата година и преминаха в Ливан.