Карлос Гон
Карлос Гон / БГНЕС, архив
Ливанският съд ще разгледа делото на бившия ръководител на автомобилния концерн „Нисан” Карлос Гон като гражданин на Ливан в съответствие със своята правосъдна система, основавайки се на презумпцията за невиновност. Това е заявил ливански депутат пред РИА Новости.

Очаква се информация от японска страна, която ще бъде разгледана от гледна точка на ливанското право и ще се действа в съответствие с националното законодателство.

Карлос Гон: Nissan губи 40 млн. долара всеки ден след ареста ми

Гон е влязъл в страната легално, твърди Освен това като обвиняем той има право на защита, което не го прави по-малко гражданин от останалите.

Ливан ще защити своя гражданин, ако той не е виновен. В случай че вината му бъде доказана, той ще бъде осъден.

Съществуват опасения обаче, че върху развитието на делото срещу Гон сериозно влияние може да окаже корупцията и търговията с влияние.

Арести в Турция заради избягалия шеф на „Рено Нисан“ (ВИДЕО)

Главният прокурор на страната Хасан Увейдат ще изслуша днес в Бейрут Гон във връзка с червената бюлетина за издирването му, пусната от съда в Япония и настояваща за неговото задържане. Предполага се, че бившият шеф на "Нисан" ще бъде разпитван и за посещението си в Израел и разговорите си с израелски чиновници, което е забранено със закон за гражданите на Ливан.

Карлос Гон: Сам организирах бягството си от Япония

Карлос Гон и неговата дясна ръка Грег Кели бяха арестувани на 19 ноември 2018 г. по подозрение в укриване на доходи и финансови злоупотреби.

През пролетта на 2019 г. адвокатите на Гон внесоха гаранция в размер на 1,5 млрд. йени (около 15 млн. долара), след което той беше освободен със забрана за напускане на страната. Делото срещу него е назначено за пролетта на тази година. През декември той избяга от Япония, където се намираше под домашен арест.

По последна информация бившият шеф на автоконцерна е със забрана да напуска Ливан,
предава Франс прес.
БГНЕС