/ iStock/Getty Images
Лицата, които пристигат в Литва от България и Румъния, трябва да минат задължително през 14-дневна самоизолация. Това решение, предложено от здравното министерство, е одобрено по време на днешното правителствено заседание, съобщи ТАСС.

Министерството на здравеопазването на Литва обнови списъка със страните с неблагоприятна коронавирусна ситуация, който влиза в сила утре. Пристигащите от тези държави литовски граждани, както и чужденците, на които е разрешено да влязат в страната, са задължени да останат в изолация в течение на 14 дни.

В списъка фигурират 63 страни, като днес към тях бяха добавени България и Румъния.

Австрия с предупреждение да не се пътува до България

Както уточнява здравното министерство, за неблагоприятни се смятат държави, в които през последните 14 дни са регистрирани повече от 25 нови случая на заразяване на 100 000 жители.

България заема особено място в този списък. От 17 юни, след като беше отменена общонационалната карантина, Гърция и България бяха единствените направления, където туристическите фирми в Литва започнаха да изпращат туристи.

Гърция затяга режима: Задължителни тестове за всички влизащи през ГКПП „Промахон“

От Литва към България седмично излитаха четири чартърни самолета, които бяха практически запълнени. Сега на почиващите там ще им се наложи да останат две седмици в самоизолация, подчертава агенцията.
БГНЕС