/ iStock/Getty Images
Премиерът акад. Николай Денков ще участва днес в Брюксел в Срещата на върха ЕС – Западни Балкани и в редовното заседание на Европейския съвет, което ще се състои на 14 и 15 декември.

На заседанието на Европейския съвет държавните и правителствени ръководители ще обсъдят отговора на ЕС на руското нашествие в Украйна, солидарността на ЕС с Украйна, политиката за разширяване на ЕС, дългосрочния бюджет на ЕС, както и сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната, посочиха от правителствената пресслужба.

В същото време ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен призова 27-те лидери на блока да подкрепят мащабната финансова помощ за Украйна и амбициите на Киев за преговори за членство, предаде АФП.

"Трябва да дадем на Украйна това, от което тя се нуждае, за да бъде силна днес. За да може утре да бъде по-силна на масата на преговорите, когато ще преговаря за дълготраен и справедлив мир", заяви председателят на ЕК пред евродепутатите преди ден.

На срещата в Брюксел "ще се застъпя за дългосрочна и надеждна финансова подкрепа за Украйна през следващите години. Става дума за сигурността на Европа и това е приоритет за Германия", заяви от своя страна германският канцлер Олаф Шолц.

Другата ключова среща - лидерите на ЕС и на страните от Западните Балкани ще се съберат в Брюксел една година след Срещата на върха през 2022 г, която се състоя в Тирана. Инициативата ще даде възможност да се препотвърди перспективата за членство на Западните Балкани в ЕС, както и необходимостта от устойчиви и необратими постижения на партньорите в областта на реформите, основаващи се на ценностите и принципите на ЕС.

"Разширяването е геостратегическа инвестиция в мира, сигурността и просперитета", написа по-рано ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел в социалната платформа X.

Ден преди срещата на лидерите на Западните Балкани с тези на ЕС, министрите на страните членки на съюза, одобриха пакета за разширяването и изводите, като в частта за Косово и Сърбия беше подчертано, че задълженията, произтичащи от Основното споразумение, ще бъдат включени в присъединителните процеси на двете страни.