Либия отбелязва една година от революцията
Либия отбелязва една година от революцията / netinfo

Либия отбелязва първата годишнина от началото на въстанието на опозиционните сили срещу режима на Муамар Кадафи.

Някои от тържествата започнаха още снощи. В Триполи при повишени мерки за сигурност хиляди хора изпълниха централния Площад на Мъчениците и близките улици, за да отпразнуват началото на революцията, предаде ИТАР-ТАСС.

Във втория по големина град Бенгази, превърнал се в люлка на бунта, бе организирано факелно шествие под лозунга "Кръвта на мъчениците не бе пролята напразно". Именно на централния площад на Бенгази на 23 октомври 2011 г. бе провъзгласено окончателното освобождаване на Либия от режима на Кадафи.

Либия отбелязва една година от революцията
netinfo


За разлика от събитията в съседните арабски страни, в Либия въстанието прерасна в кървав военен конфликт, в който се оказаха замесени много страни по света. Войната отне живота на хиляди хора, раздели страната на два лагера и завърши с убийството на Муамар Кадафи на 20 октомври миналата година, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Новите либийски власти не предвиждат официални чествания по случай годишнината, но ще има тържества, организирани от местните комитети, предаде Франс прес. В Бенгази ще има заседание на Преходния национален съвет, в което ще участва неговият председател Мустафа Абдел Джалил.

Либия отбелязва една година от революцията
netinfo