Либийски медици свидетелстват в Триполи днес
Либийски медици свидетелстват в Триполи днес / netinfo

За 11 часа българско време е насрочено шестото поредно заседание на Наказателния съд в Триполи по новото дело срещу българските медицински сестри и палестинския лекар, задържани в Либия.

Очаква се съдът да разпита няколко либийски експерти, изготвили в края на 2003 г. доклад за причините за масовото разпространение на ХИВ в Детска болница в Бенгази.

Свидетелите ще бъдат призовани от прокуратурата. Според българската защита, при това условие явяването им в съдебната зала е задължително.

След миналото заседание, Осман Бизанти коментира, че разпитването на експертите може да означава, че на този етап съдът не е убеден в изводите от техния доклад, според които най-вероятно вирусът е разпространяван умишлено, бил е генно-модифициран и се е съдържал в банки с плазма, открити в дома на подсъдимата сестра Кристияна Вълчева.

Очаква се днес в залата да присъстват и призованите от защитата 10 либийски граждани, които с показанията си пред либийското следствие, дадени още преди началото на СПИН-делото, оневиняват българските медицински сестри и палестинския лекар.