Кюрдската работническа партия обяви примирие с Турция
Кюрдската работническа партия обяви примирие с Турция / снимка: Reuters

Кюрдските бунтовници от ПКК (Кюрдската работническа партия) обявиха примирие, за което техният водач Абдула Йоджалан (излежаващ доживотна присъда) призова преди два дни.

„Обявяваме официално и ясно прекратяването на огъня, което влезе в сила от 21 март - датата, на която Йоджалан отправи посланието". Това заяви командирът на военното крило на ПКК Мурат Карайълан във видеопослание, разпространено от кюрдската агенция Фират Нюз, цитирана от БГНЕС.

Партизаните на свободен Кюрдистан няма да предприемат никакви военни акции. Но ако нашите сили бъдат нападнати, те естествено ще се защитават, добави той.

Относно изтеглянето на кюрдските бойци от Турция, за което Йоджалан също призова в посланието си, прочетено в четвъртък по случай кюрдската нова година, военният командир на ПКК подчерта, че то не би могло да започне преди турските власти да създадат съответните механизми.

„Ако турската държава, правителството и парламентът поемат своята отговорност и вземат необходимите решения относно изтеглянето, ако сформират необходимите комисии и институции, ако поставят основите на такова изтегляне, ние ще изпълним и това", подчерта той. За момента очакваме тези основи да бъдат поставени, добави Карайълан.

Абдула Йоджалан, който от 1999 г. е в затвора на остров Имралъ, призова в послание, прочетено от кюрдски депутат от главния град в кюрдските райони на Турция - Диарбекир, за прекратяване на огъня от ПКК и за изтеглянето й от турската територия.

Призивът се вписва в мирните преговори, водени през последните месеци от бунтовническия водач с турските власти.

ПКК разполага с тилови бази в граничещия с Турция северен Ирак, към които частите й биха могли да се изтеглят.

Четири пъти от началото на кюрдския бунт през 1984 г. Абдула Йоджалан обявява едностранно прекратяване на огъня. Нито едно досега не е довело до решаване на конфликта, който взе близо 45 000 жертви.