Тереза Мей
Тереза Мей / БГНЕС
Опозиционната британска Лейбъристка партия призова днес премиерката Тереза Мей да се оттегли и да й отстъпи властта, ако не може да приеме фундаменталните промени, които се налагат, за да може договореното от нея споразумение за Брекзит с Брюксел да бъде прието от парламента, предаде Ройтерс.
 
"Този министър-председател се опитва да си издейства още един, последен шанс да спаси своето споразумение. Ако тя не може приеме фундаменталните промени (в него), които се налагат, то тя трябва да се оттегли, за да дойдат онези, които могат", каза лидерът на лейбъристите Джереми Корбин пред парламента, след като Мей обяви, че отлага насроченото за утре гласуването по нейната сделка с ЕС.

Тереза Мей отложи вота за Брекзит
 
Корбин каза, че е възникнала безпрецедентна и сериозна ситуация. "Правителството изгуби контрол над събитията и изпадна в пълен хаос", посочи той.
 
Дори депутати от собствената партия на премиерката критикуваха начина, по който тя е водила преговорите с ЕС. Консервативният депутат Джейкъб Рийс-Мог нарече представеното от нея проектоспоразумение "неработещо" и каза, че има риск то да доведе на власт лейбъристко правителство начело с Корбин.
 
Северноирландската Демократична юнионистка партия призова Тереза Мей да се върне от Брюксел с реални промени в споразумението за развода с ЕС, защото в противен случай ще претърпи поражение в парламента.

ЕК: И дума не може да става за предоговаряне на споразумението за Брекзит
 
"Искрено казано, онова, което премиерката каза днес, просто е несъстоятелно", заяви Найджъл Додс - заместник-лидерът на партията, която в момента крепи правителството.
 
А лидерът на Либералдемократическата партия, която е за оставане в ЕС, каза, че тя ще подкрепи вот на недоверие срещу премиерката Тереза Мей, ако лейбъристите го поискат. "В резултат на днешното фиаско, правителството изгуби всякакъв авторитет. Аз и моите колеги изцяло ще подкрепим лидера на опозицията, ако той започне процедура за вот на недоверие", каза Винс Кейбъл, цитиран от Ройтерс.

След като отложи насрочения за утре вот, който тя очевидно щеше да загуби, и то с голяма разлика, Мей каза, че ще потърси "уверения" от ЕС и ще внесе отново споразумението за Брекзит в парламента, но не посочи нова дата за гласуването, предаде Асошиейтед прес.

Съдът на ЕС: Великобритания може едностранно да отмени Брекзит
 
Мей каза, че ще говори с лидерите на ЕС преди срещата им на високо равнище на 13 и 14 декември.
 
Утре в Брюксел ще се състои заседание на министрите по европейските въпроси, посветено на подготовката на срещата на върха тази седмица. В отговор на репортерски въпрос висш служител на ЕС каза, че утре не се предвижда да има обсъждане на споразумението за Брекзита, предаде Ройтерс.
БТА