Британският премиер Тереза Мей
Британският премиер Тереза Мей / БГНЕС
Британската министър-председателка Тереза Мей каза, че отлага планираното за утре вечер гласуване в парламента за постигнатото от нея споразумение за Брекзит с Брюксел.

Очакваше се, че то да бъде отхвърлено от депутатите със значително мнозинство, предаде Ройтерс.

Критики от всички страни се сипят срещу Тереза Мей заради отложения вот
 
„Ясно е, че въпреки наличието на широка подкрепа за много ключови аспекти от споразумението, остават повсеместни и дълбоки опасения по един въпрос - предпазният механизъм за Северна Ирландия“, каза Мей, цитирана от Асошиейтед прес.

Туск: Няма да предоговаряме с Лондон, но сме готови да поговорим с какво да помогнем
 
„Затова ще отложим насроченото за утре гласуване, за да не разделяме парламента в този момент“, допълни тя.

ЕК: И дума не може да става за предоговаряне на споразумението за Брекзит
 
Мей отново заяви, това споразумение с ЕС е "най-доброто постижимо чрез преговори" и напомни на депутатите, че всяко споразумение за Брекзит би изисквало компромис.
 
А после директно попита дали този парламент наистина иска да има Брекзит и дали депутатите не желаят да отворят отново болезненото политическо разделение в страната, поставяйки под въпрос вота на британския народ от 2016 г. за излизане от Европейския съюз.

Съдът на ЕС: Великобритания може едностранно да отмени Брекзит

Британската министър-председателка каза пред парламента, че правителството засилва подготовката си за Брекзит без сделка, предаде Асошиейтед прес.

Мей заяви, че нейното споразумение с Европейския съюз за Брекзит остава "най-добрата сделка, която може да се договори", и настоя, че за каквото и да е споразумение ще е необходим компромис. Тя обаче каза, че правителството трябва да бъде подготвено за възможността Великобритания да напусне ЕС без сделка.

Тереза Мей: Вариантите за Брекзит са три

"Докато не успяваме да постигнем съгласие за сделка, опасността от вариант "без сделка" се увеличава", заяви Мей.
БТА