/ ThinkStock/Getty Images
Британското правителство може да реши едностранно да отмени Брекзит, без да се консултира с другите страни членки на Европейския съюз, постанови днес Съдът на ЕС, предаде Ройтерс. 

Решението бе приветствано от противниците на излизането на Великобритания от съюза.

Гласуват споразумението за Брекзит в британския парламент във вторник

Извънредното тълкувателно решение на Съда на ЕС, публикувано само ден преди гласуването в британския парламент за постигнатото от премиерката Тереза Мей споразумение за Брекзит, гласи, че "Великобритания има правото да оттегли едностранно уведомлението за намерение за напускане на ЕС".

Решението следва становището на генералния адвокат на Съда на ЕС. Това засили надеждите на противниците на Брекзит за произвеждане на нов референдум, който да попречи на оттеглянето на Великобритания от съюза, предвидено за 29 март 2019 година, отбелязва Ройтерс.

Тереза Мей: Вариантите за Брекзит са три

Мей е изправена пред силна опозиция срещу предложеното от нея споразумение за Брекзит и мнозина очакват то да бъде отхвърлено от британския парламент, което ще доведе до нови напрегнати преговори с ЕС. Очаква се в четвъртък британската министър-председателка да присъства на среща на лидерите в Брюксел.

Алин Смит - евродепутат от Шотландската национална партия и противник на Брекзит, който бе сред онези, сезирали Съда на Европейския съюз да се произнесе по тълкуването на чл. 50 от Лисабонския договор - заяви, че "днешното решение изпраща ясно послание на британските депутати преди гласуването утре, че има изход от тази криза". "Светлина в края на тунела за икономиката, за работните места и за позицията на Великобритания на световната сцена. Сега всичко зависи от Великобритания", подчерта той.

Мей направи отстъпка на депутатите по споразумението за Брекзита

"Ако Великобритания реши да промени позицията си по Брекзита, отмяната на чл. 50 е вариант и европейската страна ще трябва да направи всичко по силите си да приветства Великобритания с отворени обятия", добави шотландският евродепутат.

Съдът на ЕС заяви, че в случай на отказ от Брекзит, Великобритания ще остане част от съюза без промяна на условията на членството й, отбелязва Ройтерс.
БТА