Тереза Мей
Тереза Мей / / Gulliver/Getty Images
Британската премиерка Тереза Мей заяви, че депутатите в Камарата на общините трябва да избират между одобряване на постигнатото от нея споразумение за Брекзит, напускане на ЕС без споразумение или оставане в съюза, предаде Ройтерс.

Май заяви, че е говорила пред депутатите за засилване на ролята на парламента в прилагането на предпазния механизъм за Северна Ирландия, макар че не съобщи подробности. Премиерката добави, че някои депутати се опитват да попречат на Брекзита. Тя самата обаче не смята, че втори референдум за Брекзит е правилната стъпка.

Съдът на ЕС ще постанови решение за Брекзит на 10 декември

"Има три варианта: едната е да се напусне Европейския съюз със споразумение. Другите са да напуснем без споразумение или да няма Брекзит", подчерта Мей пред радио Би Би Си. "Очевидно в Камарата на общините има хора, които искат да възпрепятстват Брекзита и да отхвърлят вота на британския народ, а това просто не е правилно".

Брекзит Великобритания ЕС знаме
ThinkStock/Getty Images

Британските депутати си гласуваха повече правомощия заради споразумението за Брекзит

Мей намекна за възможни отстъпки по въпроса за споразумението за Северна Ирландия. "Има някои въпроси как ще се взема решението дали да задействаме предпазния механизъм? Дали да удължим това, което аз наричам преходен период?"

Великобритания може да прекрати едностранно Брекзита

Британската премиерка обаче не отговори пряко на въпросите какъв ще бъде резервният ѝ план, ако предложеното от нея споразумение бъде отхвърлено.
БТА