/ БГНЕС
Британската министър-председателка Тереза Мей каза, че сделката за Брекзит, която предлага британският парламент да одобри, не е съвършена, но е възможно най-добрата, за да не се допусне излизане от ЕС без сделка или да няма излизане, предаде Ройтерс.

"Не казвам, че тази сделка е съвършена. Това нямаше как да стане. Такова е естеството на преговорите", каза Мей, която откри дебатите в парламента преди гласуването на плана й за Брекзит, насрочено за 11 декември.

"Няма да обединим страната си, ако се стремим към отношения, даващи всичко на едната страна в спора и нищо на другата. Не бива да допускаме стремежът към съвършен Брекзит да предотврати добър Брекзит за британския народ", каза тя.

Министър-председателката призова всички депутати, независимо от позицията им по Брекзит, да приемат компромис и да подкрепят предложената от нея сделка.

Разделенията, раздухани от референдума през 2016 г., "бяха разрушителни за нашата политика", каза Мей. "Хората гласуваха, те гласуваха за напускане. Мисля, че наш дълг е да постигнем този Брекзит и мисля, че това е въпрос на доверие към политиците и към парламента", добави тя.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин изрази надежда, че парламентът идната седмица ще отхвърли сделката, предложена от правителството. Правителството или трябва да постигне по-добра сделка, или да отстъпи управлението на някой друг, каза Корбин и нарече сделката на Мей за Брекзит "скок в мрака".
БТА